Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Ratafia

Składniki na ok. 3,5 litra: 
  • 1 kg wiśni
  • 1 kg czereśni
  • 50 dag malin
  • 2 l wódki
  • 40 dag cukru

Wiśnie i czereśnie wydryluj nad miską (aby spływał do niej sok). 20 pestek wiśni i cukier włóż między dwie warstwy pergaminu, rozbij młotkiem.

Maliny zmiksuj i włóż do pięciolitrowego gąsiorka, po czym dodaj wiśnie i czereśnie wraz z sokiem oraz pestki z cukrem. Całość przykryj i odstaw na noc w chłodne miejsce, by cukier się rozpuścił. Po upływie tego czasu wlej wódkę, gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce.

Po upływie 4 tygodni ratafię przefiltruj przez gazę, przelej do słoików i szczelnie zamknij.

Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...