Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Danie z Westfalii

Składniki na 8 porcji: 25 dag białej fasoli
50 dag wędzonego boczku
2-3 marchewki
2 winne jabłka
2 gruszki
20 dag młodego zielonego groszku (w strączkach)
lub zielonej fasolki szparagowej
50 dag ziemniaków
2 łyżki mąki
łyżka octu winnego
po 2-3 liście laurowe i goździki
sól
pieprz

Umytą fasolę namocz w przeddzień wieczorem na całą noc. Zagotuj półtora litra wody z cebulą, liściem laurowym i goździkami, włóż boczek na pół godziny gotowania, po czym dodaj osączoną fasolę, pokrojoną w kostkę marchewkę i całość pogotuj jeszcze przez około 20 minut.

W tym czasie obrane ziemniaki, gruszki i jabłka pokrój w grubą kostkę i razem z zielonym groszkiem dołóż do boczku. Gotuj dalej przez kolejne 20 minut, po czym wyjmij boczek, pokrój go w plastry, włóż ponownie do garnka, zagęść mąką rozrobioną 2-3 łyżkami zimnej wody, dopraw solą, sporą ilością pieprzu oraz octem i porządnie wymieszaj. Ślepa kura powinna być dość pikantna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...