Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Wyborny kruchy tort z klasztoru w St. Gallen (Szwajcaria)

Składniki na 8 porcji: 
ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag kakao
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 4 żółtka
  • jajo
  • mielony cynamon
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 25 dag dżemu morelowego
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 15 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki koniaku
  • sok z cytryny

Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj kakao, masło, skórkę z cytryny, mielone migdały, cynamon i śmietanę. Całość dokładnie posiekaj „na piasek”, po czym dodaj jajko i żółtka. Z wyrobionego na gładko, lśniącego ciasta uformuj kulę, owiń ją ściereczką i włóż na kilka godzin do lodówki.

Sparzone rodzynki zalej koniakiem i odstaw na kilka minut. Utrzyj dżem z sokiem z cytryny, posiekanymi orzechami, migdałami i namoczonymi w koniaku rodzynkami.

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyklej nim tortownicę (nadmiar ciasta zachowaj na później), ponakłuwaj widelcem, lekko podpiecz, a następnie posmaruj masą przygotowaną z dżemu. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj, pokrój na cienkie paski, które należy poukładać w kratownicę na dżemie, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...