ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 dag kakao
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag mielonych migdałów
- 4 żółtka
- jajo
- mielony cynamon
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag dżemu morelowego
- 10 dag posiekanych migdałów
- 15 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki koniaku
- sok z cytryny
Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj kakao, masło, skórkę z cytryny, mielone migdały, cynamon i śmietanę. Całość dokładnie posiekaj „na piasek”, po czym dodaj jajko i żółtka. Z wyrobionego na gładko, lśniącego ciasta uformuj kulę, owiń ją ściereczką i włóż na kilka godzin do lodówki.
Sparzone rodzynki zalej koniakiem i odstaw na kilka minut. Utrzyj dżem z sokiem z cytryny, posiekanymi orzechami, migdałami i namoczonymi w koniaku rodzynkami.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyklej nim tortownicę (nadmiar ciasta zachowaj na później), ponakłuwaj widelcem, lekko podpiecz, a następnie posmaruj masą przygotowaną z dżemu. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkuj, pokrój na cienkie paski, które należy poukładać w kratownicę na dżemie, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz