- 1,5 kg twardych zimowych gruszek
- 1,5 kg cukru
- kilka goździków lub kawałek wanilii
Umyte gruszki zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Odcedź, ostudź, obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki, wykrój gniazda nasienne. Małe gruszki, np. bergamotki, pozostaw w całości. Z cukru i szklanki wody ugotuj syrop, ostudź, zalej nim gruszki i odstaw na noc.
Do przyrządzania syropu możesz użyć zamiast wody soku z wiśni lub jabłek. Następnego dnia zlej syrop i podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje. Znowu zalej nim gruszki i pozostaw je w syropie na kilkanaście godzin. Powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie, za każdym razem gotując gruszki w syropie kilka minut (po drugim gotowaniu powinny stać się szkliste). Gorące konfitury przełóż do wyprażonych słoików typu twist, starannie zamknij, ostudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz