- 2 kg ziemniaków
- 50 dag boczku (lub 30 dag boczku i 20 dag wędzonej kiełbasy)
- 3 jaja
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka gęstej śmietany
- pieprz, sól
- tłuszcz do formy
Umyte, obrane i opłukane ziemniaki zetrzyj na tarce i - jeżeli trzeba - osącz na sicie. Boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek obierz. Teraz drobniutko posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni zrumień boczek z cebulą, połowę skwarków odłóż. Resztę wraz z tłuszczem wlej do masy ziemniaczanej, dodaj jaja, czosnek, pieprz i sól, wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Następnie przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej, by warstwa miała grubość 5-6 cm). Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch się mocno zrumieni (około 1-2 godzin - zależnie od grubości babki).
Upieczoną babkę (podzieloną na kwadraty o boku kilku centymetrów) podawaj jeszcze gorącą. Przed podaniem posyp odłożonymi skwarkami i polej śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz