Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Karp po gdańsku I

Składniki:
  • 80 dag filetów z karpia
  • 2 małe cebule
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • zielona papryka
  • 2 twarde mięsiste pomidory
  • 6-8 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • szklanka gęstej śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz cayenne

Umyte i osuszone filety lekko ponacinaj, naszpikuj cienkimi plastrami chudego, wędzonego boczku, natrzyj solą, posyp pieprzem cayenne, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory pokrój w plastry, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę - w paski. Plastry cebuli ułóż na sitku, przelej wrzątkiem i osącz. Obrane, pokrojone w plasterki ziemniaki też przelej wrzątkiem i osącz. Żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż plastrami ziemniaków, lekko posyp pieprzem, przykryj pokrojonymi na porcje filetami z karpia, posyp zieloną papryką, a na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Całość polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.

Śmietanę dokładnie roztrzep z mąką, sokiem z cytryny, solą i cukrem, tak przygotowanym sosem polej rybę, delikatnie potrząśnij półmiskiem i zostaw go jeszcze w gorącym piekarniku na 4-5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...