- 80 dag filetów z karpia
- 2 małe cebule
- 10 dag chudego wędzonego boczku
- zielona papryka
- 2 twarde mięsiste pomidory
- 6-8 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- szklanka gęstej śmietany
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 2 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- sól, pieprz cayenne
Umyte i osuszone filety lekko ponacinaj, naszpikuj cienkimi plastrami chudego, wędzonego boczku, natrzyj solą, posyp pieprzem cayenne, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory pokrój w plastry, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę - w paski. Plastry cebuli ułóż na sitku, przelej wrzątkiem i osącz. Obrane, pokrojone w plasterki ziemniaki też przelej wrzątkiem i osącz. Żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż plastrami ziemniaków, lekko posyp pieprzem, przykryj pokrojonymi na porcje filetami z karpia, posyp zieloną papryką, a na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Całość polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Śmietanę dokładnie roztrzep z mąką, sokiem z cytryny, solą i cukrem, tak przygotowanym sosem polej rybę, delikatnie potrząśnij półmiskiem i zostaw go jeszcze w gorącym piekarniku na 4-5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz