Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pieczeń a la Verdi

Składniki na 8 porcji:
  • 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości
  • 20 dag wędzonej szynki
  • sok i skórka otarta z połówki cytryny
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • szklanka Bulionu warzywnego WINIARY lub białego wytrawnego wina
  • po łyżce: smalcu i masła
  • sól, pieprz
  • piure bananowe:
  • 5 bananów
  • łyżka masła
  • surowe żółtko
  • pół szklanki śmietany
  • sól, po szczypcie: cukru i pieprzu cayenne

Pokrojoną w paski szynkę posyp roztartym estragonem. Umytą cielęcinę mocno wygnieć ręką, skrop sokiem z cytryny oraz natrzyj otartą z niej skórką, a także solą i pieprzem. Mięso zostaw na 2-3 godziny. Po tym czasie naszpikuj paskami szynki i ścisło owiąż bawełnianą nitką. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełóż do brytfanny i polej stopionym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut, często skrapiając bulionem (winem).

Teraz przygotuj bananowe piure: obrane banany pokrój na plasterki, krótko przesmaż na stopionym maśle i zmiksuj, dodając sól, pieprz cayenne, cukier, surowe żółtko i śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

Miękkie mięso po usunięciu nitki pokój w plastry, obłóż w żaroodpornym naczyniu przygotowanym piure z bananów i wstaw na kilka minut do piekarnika.

Pieczeń dobrze komponuje się z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą lub surówką z cykorii. Pozostały po pieczeniu sos możesz przetrzeć przez sito i podać oddzielnie, w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...