- 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości
- 20 dag wędzonej szynki
- sok i skórka otarta z połówki cytryny
- pół łyżeczki suszonego estragonu
- szklanka Bulionu warzywnego WINIARY lub białego wytrawnego wina
- po łyżce: smalcu i masła
- sól, pieprz
- piure bananowe:
- 5 bananów
- łyżka masła
- surowe żółtko
- pół szklanki śmietany
- sól, po szczypcie: cukru i pieprzu cayenne
Pokrojoną w paski szynkę posyp roztartym estragonem. Umytą cielęcinę mocno wygnieć ręką, skrop sokiem z cytryny oraz natrzyj otartą z niej skórką, a także solą i pieprzem. Mięso zostaw na 2-3 godziny. Po tym czasie naszpikuj paskami szynki i ścisło owiąż bawełnianą nitką. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełóż do brytfanny i polej stopionym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 60 minut, często skrapiając bulionem (winem).
Teraz przygotuj bananowe piure: obrane banany pokrój na plasterki, krótko przesmaż na stopionym maśle i zmiksuj, dodając sól, pieprz cayenne, cukier, surowe żółtko i śmietanę. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
Miękkie mięso po usunięciu nitki pokój w plastry, obłóż w żaroodpornym naczyniu przygotowanym piure z bananów i wstaw na kilka minut do piekarnika.
Pieczeń dobrze komponuje się z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą lub surówką z cykorii. Pozostały po pieczeniu sos możesz przetrzeć przez sito i podać oddzielnie, w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz