Składniki na 4 porcje:
4 polędwiczki wieprzowe (około 80 dag)
4-5 ząbków czosnku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki otartego majeranku
łyżka smalcu
2 łyżki białego wytrawnego wina
cząber
sok i skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
Roztarty z solą czosnek, pieprz, majeranek, cząber, skórkę z cytryny dokładnie utrzyj z sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny. Umyte i osuszone polędwiczki natrzyj przygotowaną pastą, ułóż w salaterce, przykryj i odstaw na bok na 24 godziny, parę razy w tym czasie przekręcając mięso, aby się równo zamarynowało. Następnie mięso ponacinaj wzdłuż (nie przecinając do końca) i usmaż na silnie rozgrzanym smalcu na ciemnobrązowy kolor.
Salaterkę, w której marynowało się mięso, przepłucz winem, sos wlej do polędwiczek i chwilę jeszcze potrzymaj je na małym ogniu. Podawaj z ziemniakami piure, doprawionymi gałką muszkatołową.
Podawaj z brokułami.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz