ciasto:
- 25 dag mąki
- jajo
- pół kostki masła
- 50 dag białej kapusty
- 2 cebule
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki kminku
- 4 jaja
- 100 ml Bulionu warzywnego w płynie WINIARY przygotowanego z pół łyżeczki
- 2 łyżki oleju
- muszkat
- 40 dag mięsa mielonego
- majeranek
- puszka pomidorów (425 ml)
- 3 łyżki bułki tartej
- 5 dag siekanych orzechów laskowych
- 25 dag kwaśnej śmietany
- 10 dag goudy
Mąkę zagnieć z jajkiem, masłem, łyżeczką soli i pół łyżki soli. Zagnieć ciasto, schładzaj 30 minut. Na maśle uduś piórka cebuli i poszatkowaną kapustę. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Polej bulionem, duś 10 minut.
Na oleju wysmaż mięso, przypraw majerankiem. Wymieszaj z kapustą. Dodaj osączone, posiekane pomidory. Ciasto rozwałkuj na placek. Włóż do tortownicy, brzegi dociśnij do obręczy tortownicy, spód posyp bułka tartą. Na tym połóż farsz. Posyp orzechami. Zalej śmietaną roztrzepaną z jajkiem, startym serem, muszkatem, solą i pieprzem.
Piecz godzinę w temperaturze 175°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz