Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Tort pikantny

Składniki na 12 porcji: 
ciasto:
  • 25 dag mąki
  • jajo
  • pół kostki masła
farsz:
  • 50 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki kminku
  • 4 jaja
  • 100 ml Bulionu warzywnego w płynie WINIARY przygotowanego z pół łyżeczki
  • 2 łyżki oleju
  • muszkat
  • 40 dag mięsa mielonego
  • majeranek
  • puszka pomidorów (425 ml)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 dag siekanych orzechów laskowych
  • 25 dag kwaśnej śmietany
  • 10 dag goudy

Mąkę zagnieć z jajkiem, masłem, łyżeczką soli i pół łyżki soli. Zagnieć ciasto, schładzaj 30 minut. Na maśle uduś piórka cebuli i poszatkowaną kapustę. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem. Polej bulionem, duś 10 minut.

Na oleju wysmaż mięso, przypraw majerankiem. Wymieszaj z kapustą. Dodaj osączone, posiekane pomidory. Ciasto rozwałkuj na placek. Włóż do tortownicy, brzegi dociśnij do obręczy tortownicy, spód posyp bułka tartą. Na tym połóż farsz. Posyp orzechami. Zalej śmietaną roztrzepaną z jajkiem, startym serem, muszkatem, solą i pieprzem.

Piecz godzinę w temperaturze 175°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...