Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kurczak nadziewany wątróbką drobiową i pieczarkami

Składniki na 6 porcji: 
  • kurczak (około 1,5 kg)
  • Ziarenka Smaku WINIARY
  • 2 łyżki margaryny
farsz:
  • bułeczka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki margaryny
  • jajo
  • 2 łyżki masła
  • majeranek
  • sproszkowana papryka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Bułkę namocz w mleku, a jajko ugotuj na twardo i od razu ostudź. Kurczaka umyj, osusz oraz przypraw Ziarenkami Smaku w środku i na zewnątrz.

Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Wątróbkę umyj i drobno pokrój. Cebulę zeszklij na margarynie, dodaj pieczarki i wątróbkę, podsmaż je przez 2-3 minuty i przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.

Obrane jajko posiekaj, bułkę odciśnij, wraz z natką i masłem dodaj do pieczarek i wymieszaj.

Kurczaka wypełnij farszem, zaszyj, umieść w brytfannie, obłóż margaryną i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Od czasu do czasu polewaj kurczaka sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...