- kurczak (około 1,5 kg)
- Ziarenka Smaku WINIARY
- 2 łyżki margaryny
- bułeczka
- szklanka mleka
- cebula
- 10 dag pieczarek
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 2 łyżki margaryny
- jajo
- 2 łyżki masła
- majeranek
- sproszkowana papryka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Bułkę namocz w mleku, a jajko ugotuj na twardo i od razu ostudź. Kurczaka umyj, osusz oraz przypraw Ziarenkami Smaku w środku i na zewnątrz.
Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Wątróbkę umyj i drobno pokrój. Cebulę zeszklij na margarynie, dodaj pieczarki i wątróbkę, podsmaż je przez 2-3 minuty i przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
Obrane jajko posiekaj, bułkę odciśnij, wraz z natką i masłem dodaj do pieczarek i wymieszaj.
Kurczaka wypełnij farszem, zaszyj, umieść w brytfannie, obłóż margaryną i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Od czasu do czasu polewaj kurczaka sosem wytworzonym w trakcie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz