- 25 dag krewetek
- 25 dag wędzonej szynki gotowanej
- duży ząbek czosnku
- cebula średniej wielkości
- zielona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- szklanka białego wytrawnego wina
- 25 dag ryżu długoziarnistego
- 50 dag pomidorów
- szczypta tymianku
- pół łyżeczki bazylii lub oregano
- szczypta ostrej papryki
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- zielona sałata mieszana
Najpierw obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w krótkie paseczki. Pomidory sparz i po zdjęciu skórki podziel na ósemki. Posiekaj też na drobno szynkę. Ryż wypłucz na sicie i pozostaw do zupełnego odsączenia z wody.
W rondlu rozgrzej oliwę (olej) i masło, podsmaż (2-3 minuty) cebulę i czosnek, dodaj pomidory, paprykę, wino i przyprawy oraz zagotuj to wszystko razem. Do tego sosu powoli i cały czas mieszając, wsyp ryż i znów wszystko zagotuj, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu (lub na płytce ochronnej) przez 15 minut. W tym czasie umyj i odsącz zieloną sałatę mieszaną i dopraw ją sosem winegret.
Gdy ryż będzie już prawie miękki, wymieszaj go z szynką oraz krewetkami, przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze 5-7 minut. Przed podaniem jambalayi posypuje się ją natką pietruszki.
Uwaga! Zamiast szynki i krewetek możesz dodać ugotowane (upieczone) mięso kurczaka i wędzoną kiełbasę. Wino możesz zastąpić bulionem drobiowym albo też zmieszać je pół na pół z bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz