Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Jambalaya (potrawa z krewetkami i szynką)

Składniki:
  • 25 dag krewetek
  • 25 dag wędzonej szynki gotowanej
  • duży ząbek czosnku
  • cebula średniej wielkości
  • zielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 25 dag ryżu długoziarnistego
  • 50 dag pomidorów
  • szczypta tymianku
  • pół łyżeczki bazylii lub oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
ponadto:
  • zielona sałata mieszana

Najpierw obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w krótkie paseczki. Pomidory sparz i po zdjęciu skórki podziel na ósemki. Posiekaj też na drobno szynkę. Ryż wypłucz na sicie i pozostaw do zupełnego odsączenia z wody.

W rondlu rozgrzej oliwę (olej) i masło, podsmaż (2-3 minuty) cebulę i czosnek, dodaj pomidory, paprykę, wino i przyprawy oraz zagotuj to wszystko razem. Do tego sosu powoli i cały czas mieszając, wsyp ryż i znów wszystko zagotuj, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu (lub na płytce ochronnej) przez 15 minut. W tym czasie umyj i odsącz zieloną sałatę mieszaną i dopraw ją sosem winegret.

Gdy ryż będzie już prawie miękki, wymieszaj go z szynką oraz krewetkami, przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze 5-7 minut. Przed podaniem jambalayi posypuje się ją natką pietruszki.

Uwaga! Zamiast szynki i krewetek możesz dodać ugotowane (upieczone) mięso kurczaka i wędzoną kiełbasę. Wino możesz zastąpić bulionem drobiowym albo też zmieszać je pół na pół z bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...