naleśniki:
- szklanka mleka
- 3 jaja
- 15 dag mąki
- łyżeczka masła
- opakowanie kefiru (125 ml)
- pół łyżeczki sosu sojowego
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- 4 jaja
- 10 dag sera cheddar
- pół łyżeczki papryki
- szklanka śmietany
- pęczek posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki curry
- sól, biały pieprz
Zacznij od przygotowania naleśników - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zmiksuj i odstaw na 30 minut. Potem rozgrzej na patelni olej i usmaż 8 naleśników, rumieniąc je z obu stron. Osącz je z tłuszczu.
Teraz czas na nadzienie: śmietanę podgrzej z papryką i curry, dodaj pokrojony w drobna kostkę ser, wszystko dokładnie rozpuść. Następnie roztrzep jajka, wlej je do śmietany i cały czas ubijaj, aż sos zrobi się gęsty. Uważaj, by się nie przypalił!
Naleśniki posmaruj ciepłą masą, ułóż jeden na drugim - naleśnikowy tort posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz