- 500 g mielonej wołowiny
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki śmietany
- pieczarki
- 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- sól
- sól czosnkowa
Na początku wymieszaj masło ze szczypiorkiem i papryką. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą. Do mięsa dodaj bułkę tartą, śmietanę, sól i pieprz. Wyrób na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj kulki, w każdej zrób zagłębienie. Włóż po porcji szczypiorkowego masła i pieczarkę, zlep. Przygotowane kulki posmaruj olejem i wstaw na 30 minut do lodówki.
Teraz wysmaruj olejem blachę. Ułóż na niej klopsiki i piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, kilkakrotnie odwracając. Gdy klopsiki z każdej strony będą rumiane, temperaturę zmniejsz do 170°C.
Klopsiki podawaj z grzankami posypanymi solą czosnkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz