Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pizza „Cztery pory roku”

Składniki: 
ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • szklanka wody
  • łyżka oliwy
  • tłuszcz do formy
  • sól
wierzch:
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 15 dag szynki
  • 20 dag pieczarek
  • 4 karczochy z puszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 dag sera mozzarella
  • oregano
  • sól

Mąkę i drożdże wymieszaj z letnią wodą, następnie dodaj łyżkę oliwy - wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Wysmaruj formę tłuszczem, po czym wyłóż ją ciastem.

Karczochy odsącz, pokrój na grube plastry i polej oliwą. Oczyszczone, umyte i pokrojone pieczarki uduś. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym.

Pizzę podziel na cztery części. Na jednej z nich ułóż pieczarki, na drugiej plasterki szynki, na trzeciej - karczochy, czwartą pozostaw posmarowaną jedynie przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż ser pokrojony na cienkie plasterki.

Pizzę posyp oregano i piecz w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...