- 4 duże pomarańcze
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 6-8 ząbków czosnku
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka pasty lub drobno posiekanych filetów anchois
- pieprz cayenne
- 3 łyżki oliwy
- sól lub Ziarenka Smaku WINIARY
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć czosnek oraz mięso i - mieszając - podsmaż przez kilka minut. Dodaj sól lub Ziarenka Smaku, kolendrę, pieprz cayenne, pastę anchois i orzechy, wymieszaj i duś około 10 minut, po czym zdejmij z ognia.
Dokładnie umyte pomarańcze sparz, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki, a wyjęty miąższ potnij w kostkę. Miąższ połącz z mięsem, nadziej połówki skórek, ułóż je na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku i wstaw do nagrzanego piekarnika, gdzie je zapieczesz przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz