Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Gorąca przekąska tajlandzka

Składniki na 4 porcje: 
  • 4 duże pomarańcze
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka pasty lub drobno posiekanych filetów anchois
  • pieprz cayenne
  • 3 łyżki oliwy
  • sól lub Ziarenka Smaku WINIARY

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć czosnek oraz mięso i - mieszając - podsmaż przez kilka minut. Dodaj sól lub Ziarenka Smaku, kolendrę, pieprz cayenne, pastę anchois i orzechy, wymieszaj i duś około 10 minut, po czym zdejmij z ognia.

Dokładnie umyte pomarańcze sparz, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki, a wyjęty miąższ potnij w kostkę. Miąższ połącz z mięsem, nadziej połówki skórek, ułóż je na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku i wstaw do nagrzanego piekarnika, gdzie je zapieczesz przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...