Składniki:
4 kotlety schabowe
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
sól
pieprz
sos pieczarkowy:
10 dag pieczarek
cebula średniej wielkości
ząbek czosnku
niepełne 2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)
1-2 łyżeczki mielonej papryki
pół szklanki śmietany 18-proc.
łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
ponadto:
ziemniaki puree lub Puree z grzankami i smażoną cebulą Danie w 5 minut WINIARY i zielona sałata mieszana
Nastaw ziemniaki na piure. W tym czasie rozbij tłuczkiem kotlety, poprzecinaj je na pół, posyp solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na płatki. Przygotuj też zieloną sałatę.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (oleju). Obtoczone w mące ziemniaczanej kotlety usmaż na średnim ogniu (po 3 minuty z każdej strony).
W trakcie smażenia kotletów zrób sos: w rondelku rozgrzej łyżkę oliwy (oleju), dodaj cebulę, czosnek i pieczarki. Ciągle mieszając podsmaż na dużym ogniu przez 1 minutę, wsyp mieloną paprykę i mąkę pozostałą z obtaczania kotletów oraz wlej bulion. Nie przerywając mieszania doprowadź sos do wrzenia i pogotuj go jeszcze przez 3 minuty. A wtedy zdejmij rondelek z ognia i zapraw sos śmietaną, znowu podgrzej (nie dopuszczając do wrzenia!).
Przyrządź puree ziemniaczane i od razu - wraz z oblanymi sosem kotletami - podaj na półmisku do stołu.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz