Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kompot z suszu

Składniki:
  • 6 dag jabłek
  • 5 dag moreli
  • 5 dag gruszek
  • 5 dag brzoskwiń
  • 6 dag śliwek
  • 8-10 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • pół litra wody
  • odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY lub cytryna

Suszone owoce dokładnie umyj w letniej wodzie, zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw na 24 godziny. Na drugi dzień odcedź.

Z cukru, skórki cytrynowej i wody, w której moczyły się owoce, ugotuj syrop, dolewając (jeśli będzie trzeba) wody. Dodaj sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Całe lub rozdrobnione owoce ułóż na salaterce i zalej syropem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...