- 4 sznycle cielęce
- 4 plastry szynki wędzonej
- 4 jaja ugotowane na twardo
- łyżeczka pasty sardelowej
- po łyżce mąki i masła
- duża cebula
- 2 łyżki smalcu
- 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Umyte i osuszone sznycle lekko rozbij tłuczkiem oraz posyp solą i pieprzem. Każdy z plasterków szynki cienko posmaruj pastą sardelową, po czym ułóż je na mięsie, na wierzchu umieść obrane ze skorupki jajka, pozwijaj owiązane nitką ruloniki, które następnie obtocz w mące.
Rozgrzej w rondlu łyżkę smalcu i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Natomiast zrazy połóż na mocno rozgrzanym na patelni smalcu, dodaj masło i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przełóż je do rondla, zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez 30-40 minut, skrapiając winem. Przed podaniem posyp natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz