Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Śląskie zrazy cielęce

Składniki:
  • 4 sznycle cielęce
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • łyżeczka pasty sardelowej
  • po łyżce mąki i masła
  • duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone sznycle lekko rozbij tłuczkiem oraz posyp solą i pieprzem. Każdy z plasterków szynki cienko posmaruj pastą sardelową, po czym ułóż je na mięsie, na wierzchu umieść obrane ze skorupki jajka, pozwijaj owiązane nitką ruloniki, które następnie obtocz w mące.

Rozgrzej w rondlu łyżkę smalcu i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Natomiast zrazy połóż na mocno rozgrzanym na patelni smalcu, dodaj masło i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przełóż je do rondla, zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez 30-40 minut, skrapiając winem. Przed podaniem posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...