Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Cebule nadziewane

Składniki na 6 porcji:
  • 6 dużych cebul
  • 2 żółtka
  • szklanka gęstego sosu mięsnego
  • parówki (ok. 18 dag)
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Obierz cebule, włóż do gotującej, posolonej wody. Gotuj 20 minut, następnie wyjmij, ostudź i wydrąż. Przetnij cebule u podstawy i wyjmij z nich środek, jeśli nie wychodzi, możesz posłużyć się nożem do jarzyn.

Wydrążone środki cebul posiekaj i dokładnie wymieszaj z posiekanymi parówkami, tartą bułką i żółtkami. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Uzyskaną masą napełnij wydrążone cebule, włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem, po 20 minutach dodaj sos mięsny, zakryj przykrywką i piecz w średniej temperaturze, aż cebule będą miękkie.

Nadziewane cebule podawaj jeszcze gorące ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...