- kurczak (około 1,2 kg)
- 2 łyżki margaryny
- łyżka oleju
- łyżka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta suszonej bazylii
- około 1/2 l białego wytrawnego wina
- 2-3 łyżeczki mąki
- 20 dag winogron
- 20 dag płatków migdałowych
- Bulion Instant pieczony kurczak WINIARY
Kurczaka podziel na porcje, opłucz i osusz. Każdy kawałek posmaruj olejem, a następnie oprósz bulionem instant, papryką i bazylią.
Obsmaż kurczaka na rozgrzanej na patelni margarynie, po czym przełóż go do rondla, podlej połową porcji wina i duś do miękkości przez 30-40 minut, podlewając od czasu do czasu resztą wina.
Teraz wyjmij mięso na półmisek, nie dopuszczając do wystygnięcia. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do sosu z pieczenia, zagotuj i od razu polej nim kurczaka.
Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi i przybierz winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz