Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kurczak w winie

Składniki na 4 porcje: 
  •  kurczak (około 1,2 kg)
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka oleju
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta suszonej bazylii
  • około 1/2 l białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • 20 dag winogron
  • 20 dag płatków migdałowych
  • Bulion Instant pieczony kurczak WINIARY

Kurczaka podziel na porcje, opłucz i osusz. Każdy kawałek posmaruj olejem, a następnie oprósz bulionem instant, papryką i bazylią.

Obsmaż kurczaka na rozgrzanej na patelni margarynie, po czym przełóż go do rondla, podlej połową porcji wina i duś do miękkości przez 30-40 minut, podlewając od czasu do czasu resztą wina.

Teraz wyjmij mięso na półmisek, nie dopuszczając do wystygnięcia. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do sosu z pieczenia, zagotuj i od razu polej nim kurczaka.

Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi i przybierz winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...