- 4 pstrągi (po 20 dag każdy)
- 4 arkusze folii aluminiowej
- 2 łyżki masła
- 4 małe pomidory (bez skórki) pokrojone naćwiartki
- sól
- pieprz
- 15 dag pieczarek
- łyżka masła
- łyżka soku zcytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego estragonu
Pieczarki umyj, osusz i potnij wpłatki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła iusmaż pieczarki na średnim ogniu, aż wyparuje płyn, apieczarki się zrumienią.
Pstrągi wypatrosz, umyj, osusz oraz natrzyj solą ipieprzem.
Usmażone pieczarki wymieszaj zsokiem zcytryny, natką iestragonem, itym nadzieniem nafaszeruj pstrągi, spinając je wykałaczkami. Osobno połóż je na posmarowanych masłem arkuszach folii iobsyp wiórkami masła, umieszczając obok po 4cząstki pomidorów. Folie szczelnie pozawijaj i umieść w piekarniku nagrzanym do 220°Cna 25 minut.
Podawaj zaraz po upieczeniu, kładąc zawiniątka wprost na talerzach. Najlepszymi dodatkami są tu ziemniaki pieczone oraz surówka lub zielona sałata mieszana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz