Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kaczka pieczona z pomarańczami

Składniki: 
  • kaczka (około 1,5 kg)
  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • kieliszek koniaku
  • sok z cytryny
  • Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY
  • pieprz

Umytą i osuszoną kaczkę dokładnie natrzyj bulionem i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, po czym zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Dokładnie umyte pomarańcze sparz, bardzo ostrym nożem zetnij z nich żółtą skórkę (tylko!), włóż ją do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut Skórkę z trzech pomarańczy pokrój w cienkie paseczki, ułóż w salaterce, zalej koniakiem, potem przykryj. Resztę skórki z pomarańczy włóż do środka kaczki.

Blachę wysmaruj oliwą, ułóż kaczkę, obłóż kawałkami masła, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika, lekko zrumień na silnym ogniu, po czym zmniejsz ogień i piecz, polewając sokiem wyciśniętym z trzech pomarańczy wymieszanym z winem. Miękką kaczkę wyjmij, podziel na porcje (usuń skórkę pomarańczową, którą była nadziana kaczka), ułóż na żaroodpornym półmisku.

Danie posyp skórką pomarańczową z koniakiem, obłóż plasterkami pomarańczy, wstaw na chwilę do nagrzanego piekarnika. Sos spod kaczki przetrzyj przez sito, podgrzej, wlej do sosjerki. Tak wykwintne danie będzie niewątpliwie ozdobą stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...