- kaczka (około 1,5 kg)
- 4 pomarańcze
- 3 łyżki masła
- łyżka oliwy
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- kieliszek koniaku
- sok z cytryny
- Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY
- pieprz
Umytą i osuszoną kaczkę dokładnie natrzyj bulionem i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, po czym zostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
Dokładnie umyte pomarańcze sparz, bardzo ostrym nożem zetnij z nich żółtą skórkę (tylko!), włóż ją do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 10 minut Skórkę z trzech pomarańczy pokrój w cienkie paseczki, ułóż w salaterce, zalej koniakiem, potem przykryj. Resztę skórki z pomarańczy włóż do środka kaczki.
Blachę wysmaruj oliwą, ułóż kaczkę, obłóż kawałkami masła, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika, lekko zrumień na silnym ogniu, po czym zmniejsz ogień i piecz, polewając sokiem wyciśniętym z trzech pomarańczy wymieszanym z winem. Miękką kaczkę wyjmij, podziel na porcje (usuń skórkę pomarańczową, którą była nadziana kaczka), ułóż na żaroodpornym półmisku.
Danie posyp skórką pomarańczową z koniakiem, obłóż plasterkami pomarańczy, wstaw na chwilę do nagrzanego piekarnika. Sos spod kaczki przetrzyj przez sito, podgrzej, wlej do sosjerki. Tak wykwintne danie będzie niewątpliwie ozdobą stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz