Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Grzyby marynowane

Składniki: 
  • 1 kg grzybów
  • 2 dag soli na 1 l wody do obgotowania grzybów
  • 10 dag cebuli
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki octu 10-proc.
  • 5 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 1/2 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)

Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie wypłucz. Teraz wrzuć do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebule dodaj w całości lub pokrój na połówki) i gotuj prawie do miękkości.

Potem grzyby wyjmij (cebulę usuń), osącz, ułóż do słoików i ostudź.

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, po czym ostudź i zalej nią grzyby. Do grzybów możesz jeszcze dodać małe cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki dokładnie zamknij.

Do marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski. Marynuje się każdy rodzaj grzybów oddzielnie. Najlepsze są grzyby małe, które marynuje się w całości. Możesz też marynować większe młode, zdrowe grzyby, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...