- 1 kg grzybów
- 2 dag soli na 1 l wody do obgotowania grzybów
- 10 dag cebuli
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki octu 10-proc.
- 5 dag cukru
- 1 dag soli
- 1/2 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)
Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie wypłucz. Teraz wrzuć do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebule dodaj w całości lub pokrój na połówki) i gotuj prawie do miękkości.
Potem grzyby wyjmij (cebulę usuń), osącz, ułóż do słoików i ostudź.
Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, po czym ostudź i zalej nią grzyby. Do grzybów możesz jeszcze dodać małe cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki dokładnie zamknij.
Do marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski. Marynuje się każdy rodzaj grzybów oddzielnie. Najlepsze są grzyby małe, które marynuje się w całości. Możesz też marynować większe młode, zdrowe grzyby, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz