- czerstwa bułka (bagietka)
- 1 kg winnych jabłek
- łyżka soku z cytryny
- 30 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 10 dag masła
- jajo
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- mielone goździki
- pół laski wanilii
Mleko zagotowane z połową cukru i wanilią odstaw do przestudzenia. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami oraz orzechami. Plastry bułki zanurz w mleku.
Półmisek wysmaruj grubo masłem i poukładaj na nim warstwami: namoczone bułki, plasterki masła, tarte jabłka. Na wierzchu powinna zostaw bułkę. Zalej wszystko pozostałym mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50-60 minut, po czym ciepłe podaj na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz