Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zapiekanka z jabłek

Składniki na 6 porcji:
  • czerstwa bułka (bagietka)
  • 1 kg winnych jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 30 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • jajo
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • mielone goździki
  • pół laski wanilii

Mleko zagotowane z połową cukru i wanilią odstaw do przestudzenia. Obrane jabłka zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami oraz orzechami. Plastry bułki zanurz w mleku.

Półmisek wysmaruj grubo masłem i poukładaj na nim warstwami: namoczone bułki, plasterki masła, tarte jabłka. Na wierzchu powinna zostaw bułkę. Zalej wszystko pozostałym mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50-60 minut, po czym ciepłe podaj na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...