- 50 dag solonych śledzi
- 3 szklanki mleka
- szklanka oleju słonecznikowego
- łyżeczka posiekanego imbiru
- niewielka laska cynamonu
- 4-5 goździków
- 6-8 ziarenek pieprzu
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 25 dag ususzonego piernika
- 25 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki ziołowego octu winnego
- mielony imbir
- natka pietruszki
- kilka połówek orzechów włoskich
Umyte śledzie zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny. Następnie umyj je, usuń z nich kręgosłup, ości i skórę, po czym pokrój na spore kawałki.
Teraz zagotuj olej z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, pieprzu i ziela angielskiego. Przygotowane śledzie ułóż w słoiku, zalej przestudzonym olejem, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 dni.
Przed podaniem śledzi przygotuj pastę: dokładnie wymieszaj płynny miód z octem winnym, imbirem, startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami. Wyjęte z zalewy śledzie ułóż na półmisku, obłóż pastą i przykryj folią. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Przed podaniem udekoruj natką pietruszki i połówkami orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz