Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Śledzie imbirowe w orzechach

Składniki:
  • 50 dag solonych śledzi
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • niewielka laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 6-8 ziarenek pieprzu
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 25 dag ususzonego piernika
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki ziołowego octu winnego
  • mielony imbir
  • natka pietruszki
  • kilka połówek orzechów włoskich

Umyte śledzie zalej mlekiem i odstaw na 24 godziny. Następnie umyj je, usuń z nich kręgosłup, ości i skórę, po czym pokrój na spore kawałki.

Teraz zagotuj olej z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, pieprzu i ziela angielskiego. Przygotowane śledzie ułóż w słoiku, zalej przestudzonym olejem, przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

Przed podaniem śledzi przygotuj pastę: dokładnie wymieszaj płynny miód z octem winnym, imbirem, startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami. Wyjęte z zalewy śledzie ułóż na półmisku, obłóż pastą i przykryj folią. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Przed podaniem udekoruj natką pietruszki i połówkami orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...