- szklanka ryżu
- pęczek zielonych listków gorczycy lub lubczyku (oregano)
- 2 łyżki soku ze szpinaku
- łyżka masła
- resztki wędlin i pieczeni (około 40 dag)
- 2 łyżki masła
- liść laurowy
- 3-4 goździki, sól
- pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
- pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
Na stopione na patelni masło wrzuć pokruszony liść laurowy, goździki i imbir. Chwilę je podsmaż - mieszając - a następnie dodaj pokrojone w kostkę resztki wędlin i pieczeni, całość posyp pieprzem i gałką muszkatołową oraz podlej bulionem. Po dokładnym wymieszaniu duś pod przykryciem na małym ogniu.
W dużej ilości wody ugotuj ryż. Liście gorczycy lub lubczyku wrzuć na wrzątek, zblanszuj, wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą, drobno posiekaj oraz wymieszaj z ryżem, sokiem ze szpinaku i masłem. Otrzymaną masę umieść w formie z kominkiem, mocno ugnieć, wyłóż na ogrzany półmisek i pusty środek wypełnij podduszonym mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz