Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Smakowite danie z resztek - potrawa z Makau

Składniki na 4 porcje: 
  •  szklanka ryżu
  • pęczek zielonych listków gorczycy lub lubczyku (oregano)
  • 2 łyżki soku ze szpinaku
  • łyżka masła
  • resztki wędlin i pieczeni (około 40 dag)
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • 3-4 goździki, sól
  • pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
  • pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

Na stopione na patelni masło wrzuć pokruszony liść laurowy, goździki i imbir. Chwilę je podsmaż - mieszając - a następnie dodaj pokrojone w kostkę resztki wędlin i pieczeni, całość posyp pieprzem i gałką muszkatołową oraz podlej bulionem. Po dokładnym wymieszaniu duś pod przykryciem na małym ogniu.

W dużej ilości wody ugotuj ryż. Liście gorczycy lub lubczyku wrzuć na wrzątek, zblanszuj, wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą, drobno posiekaj oraz wymieszaj z ryżem, sokiem ze szpinaku i masłem. Otrzymaną masę umieść w formie z kominkiem, mocno ugnieć, wyłóż na ogrzany półmisek i pusty środek wypełnij podduszonym mięsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...