Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Szwedzka zapiekanka z ziemniaków

Składniki na 4 porcje:
  • 75 dag ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 sardele lub pudełko filetów anchois (12,5 dag)
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • mielony pieprz
  • sól
  • łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w plastry, a następnie w cienkie paski, a cebulę drobno posiekaj. Połową ziemniaków wyłóż do grubo wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posyp je cebulą i pieprzem, obłóż filetami anchois i przykryj resztą ziemniaków.

Teraz całość zalej śmietaną dokładnie wymieszaną z mlekiem, solą i pieprzem, posyp bułką tartą i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw do zapieczenia, mniej więcej na godzinę. Przed podaniem posyp natką.

Jansona kusiły sardele, a Karlsona - piklingi, i tak powstały dwie szwedzkie zapiekanki, bo jeśli zamiast anchois dodamy wędzone śledzie, to wówczas otrzymamy zapiekankę noszącą nazwę pokusa Karlsona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...