- 75 dag ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 sardele lub pudełko filetów anchois (12,5 dag)
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- szklanka kwaśnej śmietany
- mielony pieprz
- sól
- łyżka bułki tartej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w plastry, a następnie w cienkie paski, a cebulę drobno posiekaj. Połową ziemniaków wyłóż do grubo wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, posyp je cebulą i pieprzem, obłóż filetami anchois i przykryj resztą ziemniaków.
Teraz całość zalej śmietaną dokładnie wymieszaną z mlekiem, solą i pieprzem, posyp bułką tartą i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw do zapieczenia, mniej więcej na godzinę. Przed podaniem posyp natką.
Jansona kusiły sardele, a Karlsona - piklingi, i tak powstały dwie szwedzkie zapiekanki, bo jeśli zamiast anchois dodamy wędzone śledzie, to wówczas otrzymamy zapiekankę noszącą nazwę pokusa Karlsona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz