Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pizza z wędzonymi szprotkami

Składniki: 
  • puszka podwędzanych szprotek w oleju (około 20 dag)
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • czerwona cebula
  • 20 dag startej mozzarelli
  • sos pomidorowy do pizzy
  • ciasto na spód do pizzy
  • sól

Najpierw przygotuj ciasto na spód do pizzy: drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie, do którego wlej drożdże, a następnie delikatnie wymieszaj. Po 20 minutach dodaj olej i sól, zagnieć gładkie ciasto, a potem przykryj je i odstaw. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż do jednej dużej lub kilku mniejszych natłuszczonych form do pizzy.

Szprotki osącz, oliwki i cebulę pokrój w plasterki, potem cebulę podziel na pierścionki. Przygotowane ciasto posmaruj sosem, ułóż na nim rybki, oliwki i cebulę, posyp mozzarellą. Upiecz w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...