- puszka podwędzanych szprotek w oleju (około 20 dag)
- 20 czarnych oliwek bez pestek
- czerwona cebula
- 20 dag startej mozzarelli
- sos pomidorowy do pizzy
- ciasto na spód do pizzy
- sól
Najpierw przygotuj ciasto na spód do pizzy: drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób wgłębienie, do którego wlej drożdże, a następnie delikatnie wymieszaj. Po 20 minutach dodaj olej i sól, zagnieć gładkie ciasto, a potem przykryj je i odstaw. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż do jednej dużej lub kilku mniejszych natłuszczonych form do pizzy.
Szprotki osącz, oliwki i cebulę pokrój w plasterki, potem cebulę podziel na pierścionki. Przygotowane ciasto posmaruj sosem, ułóż na nim rybki, oliwki i cebulę, posyp mozzarellą. Upiecz w gorącym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz