Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Oryginalna przekąska z gruszek

Składniki na 4 porcje:
  • 4 duże jędrne gruszki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 20 dag żółtego sera (goudy lub edamskiego)
  • mielone: cynamon, goździki
  • ziele angielskie
  • pieprz cayenne
  • 4 łyżeczki smażonych borówek
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

Zagotuj wino z cynamonem, goździkami, pieprzem cayenne i zielem angielskim. Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i wrzuć do wina, w którym będą się gotowały na niewielkim ogniu około 10 minut, po czym zostaw je w wywarze do ostygnięcia. Po wyjęciu potnij na cienkie płatki.

Ser żółty pokrój na tak cienkie plasterki, żeby dały się zwinąć w ruloniki. Na czterech, najlepiej ciemnej barwy talerzykach najpierw ułóż płatki gruszek w duży kwiat, na nich ruloniki sera, jako drugą warstwę, a w środku umieść łyżeczkę borówek. Jako dekoracji użyj gałązek zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...