- 4 duże jędrne gruszki
- szklanka białego wytrawnego wina
- 20 dag żółtego sera (goudy lub edamskiego)
- mielone: cynamon, goździki
- ziele angielskie
- pieprz cayenne
- 4 łyżeczki smażonych borówek
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Zagotuj wino z cynamonem, goździkami, pieprzem cayenne i zielem angielskim. Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i wrzuć do wina, w którym będą się gotowały na niewielkim ogniu około 10 minut, po czym zostaw je w wywarze do ostygnięcia. Po wyjęciu potnij na cienkie płatki.
Ser żółty pokrój na tak cienkie plasterki, żeby dały się zwinąć w ruloniki. Na czterech, najlepiej ciemnej barwy talerzykach najpierw ułóż płatki gruszek w duży kwiat, na nich ruloniki sera, jako drugą warstwę, a w środku umieść łyżeczkę borówek. Jako dekoracji użyj gałązek zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz