- 2 kg niewielkich ogórków
- kilka ząbków czosnku
- po łyżce ziaren gorczycy i kopru
- pół szklanki octu 10-proc.
- 3 szklanki wody
- cukier do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól do przesypania ogórków
Na początku przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z cukrem, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Wszystko razem zagotuj, po czym wlej ocet, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ogórki dokładnie umyj i mocz w wodzie jeden dzień. Potem wyjmij je i posyp dość obficie solą, po czym ponownie włóż do wody, aż do następnego dnia.
Ogórki zalej gorącą zalewą, tak by były nią pokryte. Teraz dokładnie zakręć słoiki (nie pasteryzuj) i odstaw w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz