Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Wyśmienite ogórki kwaszone

Składniki:
  • 2 kg niewielkich ogórków
  • kilka ząbków czosnku
  • po łyżce ziaren gorczycy i kopru
  • pół szklanki octu 10-proc.
  • 3 szklanki wody
  • cukier do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól do przesypania ogórków

Na początku przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z cukrem, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Wszystko razem zagotuj, po czym wlej ocet, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Ogórki dokładnie umyj i mocz w wodzie jeden dzień. Potem wyjmij je i posyp dość obficie solą, po czym ponownie włóż do wody, aż do następnego dnia.

Ogórki zalej gorącą zalewą, tak by były nią pokryte. Teraz dokładnie zakręć słoiki (nie pasteryzuj) i odstaw w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...