Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Bakłażany po turecku

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg bakłażanów
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 3 duże mięsiste pomidory
  • 3 ostre papryczki (czuszki)
  • 3 duże cebule
  • po łyżeczce rodzynek korynckich,
  • sułtańskich i orzeszków ziemnych
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżka Jarzynki do mięs WINIARY
  • pęczek koperku
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • szklanka Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

Dokładnie umyte bakłażany nadkrój wzdłużnie przez środek (nie przecinając ich do końca), posyp solą i zostaw na pół godziny, po czym umyj je, osącz, obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (2 łyżki) i osusz w ręczniku papierowym.

W rondlu rozgrzej resztę oleju, podsmaż startą na tarce cebulę, dodaj łyżkę masła i mięso. Chwilę je podsmaż, mieszając, po czym włóż obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 2 pomidory, posiekany koperek, tymianek, rodzynki, orzeszki, sól, pieprz i przyprawę do mięsa. Całość wymieszaj i poduś na niewielkim ogniu przez około 10 minut.

Półmisek posmaruj masłem, ułóż na nim bakłażany i - lekko je rozchylając - nadziej przygotowanym mięsem. Resztę nadzienia ułóż wokół bakłażanów, umieść na nim paski czuszki i plastry pomidora, zalej bulionem i pod przykryciem wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozostaw w gorącym piekarniku na dalsze 5-8 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...