Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kompot wigilijny

Składniki na 8 porcji:
  • 30 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 30 dag suszonych fig
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • kawałek kory cynamonu

Figi i śliwki umyj, osusz, włóż do osobnych rondelków. Zalej letnią, przegotowaną wodą tak, by przykryła owoce, potem zostaw na kilka godzin.

Do śliwek dodaj następnie łyżkę miodu i cynamon, całość doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Do fig wlej teraz sok z cytryny, dodaj otartą skórkę i miód, gotuj na małym ogniu 20-25 minut. Po ugotowaniu wywary połącz i odstaw do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...