- 50 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag chudego mięsa od szynki
- 10 dag gotowanej szynki (najlepiej ze skórką)
- parówki (ok. 7 dag)
- 12 dag ugotowanych nerek
- 7 dag mięsa z kurczaka
- 20 dag cebuli
- 10 dag kiszonych ogórków
- 18 dag zielonych oliwek
- 8 dag czarnych oliwek
- 5 dag oleju
- 10 dag śmietany
- przyprawy
- zielenina
- ewentualnie kostka Rosołu drobiowego WINIARY
Z mięsa od szynki i łopatki ugotuj bulion. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodaj drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Całość gotuj jeszcze 4-5 minut. Następnie dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, liść laurowy oraz ugotowane i pokrojone w drobną kostkę pozostałe rodzaje mięsa, parówki i nerki, a także oliwki bez pestek. Wszystko razem gotuj, aż składniki będą wystarczająco miękkie, a zupa nabierze smaku i aromatu.
Przed podaniem do każdego talerza wrzuć po kilka czarnych oliwek pokrojonych w krążki, łyżeczkę gęstej śmietany, plasterek obranej ze skórki cytryny i posyp zupę drobno posiekaną świeżą zieleniną: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.
Solankę możesz przygotować tylko na rosole drobiowym lub dodatkowo dodać do niej na przykład kawałki pieczonego mięsa. Im więcej rodzajów mięsa włożysz do zupy, tym będzie ona smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz