Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Czeskie grzanki do piwa

Składniki na 4 porcje: 
  • 4 kromki chleba łyżka smalcu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 4 grube plastry ostrego żółtego sera
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka mielonej ostrej papryki

Na patelni rozgrzej smalec, usmaż na nim kromki chleba na złoty kolor. Gdy lekko przestygną, natrzyj je roztartym z solą czosnkiem. Plastry sera dokładnie obtocz w ostrej papryce (tak, aby ser był nią grubo pokryty). Na kromkach połóż po plastrze sera i plasterku masła, poukładaj je na blasze i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Będą gotowe, gdy ser się rozpuści. Piwosze bardzo sobie tę przekąskę chwalą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...