- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 5 jaj
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- garść kaparów
- majeranek
- rzeżucha
- olej
- sól
- pieprz
Do mielonego mięsa wbij jajko, dodaj mąkę ziemniaczaną i opłukane z zalewy kapary. Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem, po czym wyrób na gładką masę. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Jajka gotuj w osolonym wrzątku 5 minut. Ostudź pod zimną bieżącą wodą. Obierz. Każde jajko oblep masą mięsną i posmaruj olejem. Ułóż na wysmarowanej olejem blasze i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. W połowie pieczenia klopsiki odwróć. Podawaj udekorowane rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz