- 2 kg wiśni
- 500 g cukru
- 10 goździków
- pół laski wanilii
- 10 ziarenek kardamonu
- 10 g cynamonu w kawałku
- 1 l spirytusu
Wiśnie umyj, osącz i wydryluj, zostawiając kilkanaście owoców z pestkami. Teraz wsyp je do gąsiora, dodaj goździki, wanilię, kardamon, połamany w kawałki cynamon i cukier. Wszystko zalej spirytusem.
Wymieszaj (poruszając gąsior kolistym ruchem), szczelnie zamknij i postaw na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni poruszaj gąsiorem.
Dojrzałą nalewkę przecedź do butelek. Uwaga: spirytus możesz wymieszać pół na pół z wódką. Jeśli chcesz, aby nalewka uzyskała bardziej wytrawny smak, do gąsiora możesz wrzucić kilka rozgniecionych gorzkich migdałów lub zwiększyć ilość niedrylowanych wiśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz