Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Nalewka wiśniowa

Składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 500 g cukru
  • 10 goździków
  • pół laski wanilii
  • 10 ziarenek kardamonu
  • 10 g cynamonu w kawałku
  • 1 l spirytusu

Wiśnie umyj, osącz i wydryluj, zostawiając kilkanaście owoców z pestkami. Teraz wsyp je do gąsiora, dodaj goździki, wanilię, kardamon, połamany w kawałki cynamon i cukier. Wszystko zalej spirytusem.

Wymieszaj (poruszając gąsior kolistym ruchem), szczelnie zamknij i postaw na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni poruszaj gąsiorem.

Dojrzałą nalewkę przecedź do butelek. Uwaga: spirytus możesz wymieszać pół na pół z wódką. Jeśli chcesz, aby nalewka uzyskała bardziej wytrawny smak, do gąsiora możesz wrzucić kilka rozgniecionych gorzkich migdałów lub zwiększyć ilość niedrylowanych wiśni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...