- 10 kg czerwonego porzeczek
- 3-3,5 kg cukru
- drożdże winne, np. typu malaga lub burgund
Porzeczki umyj, przebierz, zmiażdż i zalej 3 l gorącej wody. Po godzinie wyłóż do woreczka z płótna i wyciśnij sok. Wyciśniętą miazgę powtórnie zalej 3 l wody i odciśnij. Następnie dodaj przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże oraz rozpuszczoną w 1 l wody połowę cukru. Balon zatkaj korkiem z waty i odstaw w miejsce o temperaturze 20°C.
Po 4-6 dniach dodaj resztę cukru rozpuszczonego w 3 l wody, zatkaj balon korkiem z tzw. rurką fermentacyjną i odstaw.
Po kilku tygodniach, gdy przez rurkę fermentacyjną przestanie się wydzielać gaz, ściągnij wino znad osadu do innego naczynia, szczelnie zamknij i zostaw w temperaturze 15°C. Po 3 miesiącach przelej wino do butelek i poddaj je leżakowaniu. Powinno ono trwać co najmniej 6 miesięcy.
Uwaga! Drożdże powinnaś przygotować 3-4 dni przed rozpoczęciem przyrządzania wina: do 3/4 szklanki soku z owoców dodaj łyżkę cukru i szczyptę fosforanu amonowego (do kupienia w sklepach chemicznych), gotuj przez 15 minut, ostudź do temperatury pokojowej, zlej do butelki i dodaj drożdże winne. Trzymaj 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Gdy płyn zacznie się pienić, dodaj jeszcze 2 szklanki wody z 4 łyżkami cukru. Odstaw na 1-2 dni w ciepłe miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz