Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kotlety ze szpikiem po mediolańsku

Składniki na 4 porcje:
  • 1,5 kg giczy cielęcej
  • 50 dag pomidorów
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • suszony rozmaryn
  • szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła
pasta gremolata:
  • puszka koreczków helskich lub 1,5 łyżki pasty z sardeli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mała cebula
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • sok z 2 pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

Umyte i osuszone mięso potnij tasakiem na dość grube plastry, posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, obsmaż na stopionym maśle i przełóż do rondla.

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj - mieszając - posiekany czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory (pestki należy usunąć). Po chwili smażenia przełóż zawartość patelni do mięsa w rondlu, dodaj liść laurowy, tymianek i rozmaryn i zalej bulionem. Gdy zacznie wrzeć, wlej wino, szczelnie przykryj i duś na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając kotlety, aby się równo udusiły (możesz je co jakiś czas skrapiać resztą wina).

Teraz przygotuj pastę: w rondelku stop masło, dodaj startą na tarce cebulę i obrany, drobno pokrojony seler naciowy i chwilę podsmaż, mieszając. Dodaj pastę z sardeli lub drobno posiekane filety helskie, skórkę z cytryny i pomarańczy, wlej sok z pomarańczy i cytryny, wymieszaj, podgrzej, dodaj natkę i ponownie wymieszaj. Kilka minut przed końcem duszenia rozsmaruj pastę po plastrach kotletów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...