- 500 g wołowiny
- 2 plastry cebuli
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- łyżka soku z cytryny
- główka czosnku
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- po łyżce mąki i smalcu
- sól, pieprz
Mięso umyj, osusz, podziel na cztery plastry, lekko rozbij tłuczkiem, skrop sokiem cytrynowym i oprósz pieprzem. Ząbki obranego czosnku poprzekrawaj na pół, a umytą paprykę potnij na mniejsze kawałeczki.
Kotlety oprósz mąką, usmaż z obu stron na rozgrzanym smalcu, dopiero teraz posól i przełóż do rondla.
Do pozostałego po smażeniu mięsa gorącego smalcu włóż czosnek, przez chwilę go podsmaż, wlej wino, wrzuć cebulę i paprykę, a całość zagotuj. Powstałym sosem polej kotlety i duś je pod przykryciem na małym ogniu (około 50 minut). W razie potrzeby co jakiś czas skrapiaj je winem lub wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz