- 2 piersi kurczaka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- jajo
- sól
- ponadto:
- smażone ziemniaki (minifrytki) i surówka z marchewki lub z kiszonej kapusty
Usmaż minifrytki. W trakcie smażenia umyj piersi kurczaka i przetnij je na pół. Każdą połówkę rozbij tłuczkiem, posmaruj świeżo przekrojonym ząbkiem czosnku i posól. Przygotuj też surówkę z marchewki (lub z kapusty kwaszonej).
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kotlety najpierw obtoczy w bułce tartej, później zanurz w jajku roztrzepanym z łyżką wody. Smaż z obu stron (po 3-4 minuty), aż się zrumienią. Podawaj prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz