Składniki:
- 60 dag polędwicy wołowej
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
do
przybrania:
- świeży tymianek
- bazylia
marynata:
- po 5 dag obranej i opłukanej marchewki, pietruszki, selera i cebuli
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
sos:
- 20 dag świeżych lub mrożonych borówek
- po 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina i sherry
- sól
Najpierw
przygotuj marynatę – warzywa pokrój na zapałkę, zalej winem, a następnie dodaj
ziele angielskie i liść laurowy.
Mięso
oczyść z tłuszczu i błon. Włóż do kamiennego, porcelanowego albo emaliowanego
garnka, zalej marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie
wyjmij z zalewy, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piecz 20 minut
w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Następnie
przygotuj sos – borówki umyj, osącz i gotuj 10 minut w winie wymieszanym z
sherry. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź i rozlej na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz