Składniki:
- 80 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 25 dag suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, jabłka)
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 szklanka madery
- 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
- 2 łyżki oleju
- przyprawa do zup
- sól, pieprz
Ocet wymieszaj z połową madery i przyprawami. Mięso włóż do zalewy
octowej i wstaw na noc do lodówki. Owoce zalej resztą madery i dolej tyle wody,
aby je przykryła. Mocz 2 godziny, a następnie osącz (płyn pozostaw). Mięso
wyjmij z marynaty, osusz, natnij w nim kieszeń i wypełnij owocami, po czym
zaszyj. Mięso przypraw przyprawą do zup, solą i pieprzem, a następnie zrumień
na oleju. Przełóż do brytfanny, wlej marynatę wymieszaną z pozostawionym płynem
i piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Upieczone
mięso pokrój w plastry, sos przecedź, wymieszaj ze śmietaną i podaj oddzielnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz