Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1,5 kg mrożonego ciasta francuskiego
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 2 jajka
- 2 szklanki bulionu z kostki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 i 1/3 szklanki śmietanki 30-proc.
- 4 łyżki startego chrzanu
- 7 łyżek smalcu
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 2 łyżeczki pieprzu
Ciasto rozmroź. Mięso umyj, osusz, a
następnie natrzyj solą wymieszaną z pieprzem. Obsmaż na 2 łyżkach smalcu, aż
się zarumieni, wlej bulion i duś pod przykryciem na dużym ogniu 10 minut.
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w plasterki. Następnie skrop
sokiem z cytryny i podsmaż na 3 łyżkach smalcu.
Blachę do pieczenia wysmaruj resztą
smalcu i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwiń i ułóż na blasze. Na cieście połóż
mięso, posmaruj je białkiem, obłóż połową jabłek. Zawiń i dokładnie zlep brzegi, wierzch
posmaruj żółtkiem. Resztę jabłek ułóż w brytfannie wokół mięsa. Piecz 50 minut
w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Po upieczeniu sos zlej do
rondelka i wymieszaj ze śmietanką. Przypraw chrzanem, pieprzem i cukrem.
Ostudzoną pieczeń pokrój w plastry i
obłóż jabłkami z sosu. Sos podawaj w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz