Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego z kością (np. szponder)
- 2 pęczki włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 cukinie
- 1 łyżka masła
- 10 łyżek czerwonego porto
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Mięso opłucz i zalej zimną wodą.
Włoszczyznę drobno pokrój (oprócz marchwi), podsmaż na maśle na jasnozłoty
kolor i dodaj do mięsa. Następnie dodaj przyprawy i gotuj na bardzo małym ogniu 2–3 godziny.
Bulion przecedź przez gęste sito i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Cukinię razem z marchewką drobno
pokrój. Dodaj do gorącego bulionu, następnie zagotuj. Przed podaniem wlej
porto.
Bulion możesz podać z kruchymi
paluszkami albo krakersami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz