Składniki:
- 1,5 kg wołowiny bez kości (np. krzyżowa, skrzydło)
- po 1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 szklanki sosu pieczeniowego z torebki
- 3 szklanki bulionu wołowego
- 1/3 szklanki śmietany 36-proc.
- 1 łyżka oliwy
- tymianek
- sól, pieprz
Cebulę i marchew obierz i pokrój na
grube kawałki, a następnie podsmaż na oliwie. Mięso umyj, osącz, pokrój w
kostkę i dodaj do cebuli. Smaż, aż uzyska rumiany kolor. Dodaj sos pieczeniowy
oraz bulion. Duś mięso ok. 40 minut do miękkości. Dopraw tymiankiem, solą i
pieprzem. Następnie wyjmij mięso z sosu i trzymaj w cieple. Sos przecedź, wlej
śmietanę, włóż oliwki i zagotuj. Mięso podawaj polane sosem, z podsmażonymi
kluskami kładzionymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz