Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Sałatka z makaronem

Składniki:
  • 50 dag drobnego makaronu
  • (muszelki, kolanka, kokardki)
  • 2 różyczki brokułów
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • 6–8 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, następnie osącz i jeszcze ciepły wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem (wraz z oliwą). Czosnek obierz, drobno posiekaj, usmaż na oliwie i wraz z nią dodaj do ciepłego makaronu. Brokuły oczyść, opłucz i gotuj ok. 7 minut w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Następnie odcedź, ostudzić, podziel na różyczki i połącz z makaronem. Sałatkę dopraw solą oraz pieprzem. Całość starannie wymieszaj.

Podawaj na zimno lub na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...