Składniki:
- 2 kg słodkich jabłek
- 75 dag kiełbasy (podlaskiej, podwawelskiej lub zwyczajnej)
- 4 duże cebule
- 7 łyżek oliwy
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- tymianek
- bazylia
- majeranek
- przyprawa chili
- sól, pieprz
Jabłka obierz, oczyść z
gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij
na oliwie. Dodaj pastę pomidorową, kiełbasę pokrojoną w cienkie paski i
podsmaż. Dodaj przyprawy ziołowe oraz sól, duś 12 minut. Następnie dodaj jabłka
i duś jeszcze 10 minut. Bigos powinien być pikantny.
Podawaj gorący, z białym
pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz