Składniki:
- 1 kg filetów białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, kergulena)
- włoszczyzna (w tym 4 marchwie)
- 1 puszka groszku
- 5 łyżek żelatyny
- 12 listów pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz, sól
sos chrzanowy:
- 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
- 1/2 szklanki ostrego chrzanu
- cukier
- sól, pieprz
Włoszczyznę
obierz, umyj i zalej 6 szklankami wody, dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut. Rybę
umyj i włóż do wywaru. Gotuj 10–15 minut i wyjmij. Wywar przecedź przez gazę i
wymieszaj z namoczoną żelatyną. Marchew pokrój w plasterki, groszek odcedź. 12
małych filiżanek opłucz zimną wodą, na dno każdej włóż listek pietruszki i wlej
centymetrową warstwę galaretki.
Wstaw
do lodówki. Gdy zastygnie, ułóż na niej kawałki ryby, plastry marchwi i
groszek, zalej galaretką, wstaw do lodówki. Przed podaniem wyłóż tymbaliki z
filiżanek na półmisek.
Podawaj
z sosem chrzanowym. Śmietanę ubij na sztywno z solą, dodaj chrzan i przyprawy,
wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz