Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Tymbaliki z białej ryby


Składniki:
  • 1 kg filetów białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, kergulena)
  • włoszczyzna (w tym 4 marchwie)
  • 1 puszka groszku
  • 5 łyżek żelatyny
  • 12 listów pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
sos chrzanowy:
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 1/2 szklanki ostrego chrzanu
  • cukier
  • sól, pieprz

Włoszczyznę obierz, umyj i zalej 6 szklankami wody, dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut. Rybę umyj i włóż do wywaru. Gotuj 10–15 minut i wyjmij. Wywar przecedź przez gazę i wymieszaj z namoczoną żelatyną. Marchew pokrój w plasterki, groszek odcedź. 12 małych filiżanek opłucz zimną wodą, na dno każdej włóż listek pietruszki i wlej centymetrową warstwę galaretki.

Wstaw do lodówki. Gdy zastygnie, ułóż na niej kawałki ryby, plastry marchwi i groszek, zalej galaretką, wstaw do lodówki. Przed podaniem wyłóż tymbaliki z filiżanek na półmisek.

Podawaj z sosem chrzanowym. Śmietanę ubij na sztywno z solą, dodaj chrzan i przyprawy, wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...