Składniki:
- po 50 dag mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego
- 20 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
- 2 słoiki pieczarek konserwowych bez octu
- 1 szklanka śmietanki 30-proc.
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
Mięso
i drobno pokrojoną wątróbkę zmiksuj ze śmietaną, jajami i przyprawami.
Pieczarki osącz, kilka zostaw do dekoracji, a resztę wymieszaj z masą mięsną.
Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masę
mięsną przełóż do formy, przykryj formą aluminiową i piecz w kąpieli wodnej 90
minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Terrynę ostudź i włóż
do lodówki. Przed podaniem pokrój w plastry i przybierz zieleniną.
Podawaj
z piklami i chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz