Składniki:
- 20 dag makaronu (rurki, kokardki)
- 50 dag pomidorów koktajlowych
- 6 cebulek dymek
- 15 dag roszponki lub 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 3 puszki tuńczyka
sos:
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka bazylii suszonej lub 4 łyżki świeżej posiekanej
- sól, pieprz
Makaron
ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Pomidory umyj i przekrój na pół.
Cebulki oczyść, umyj i pokrój w krążki. Roszponkę umyj, osącz, a sałatę umyj i
pokrój. Oliwki i tuńczyka osącz. Składniki sosu zmiksuj. Na dużym talerzu lub
półmisku ułóż dekoracyjnie składniki sałatki i polej sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz