Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki:
  • 20 dag makaronu (rurki, kokardki)
  • 50 dag pomidorów koktajlowych
  • 6 cebulek dymek
  • 15 dag roszponki lub 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 mały słoik czarnych oliwek
  • 3 puszki tuńczyka
sos:
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka bazylii suszonej lub 4 łyżki świeżej posiekanej
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Pomidory umyj i przekrój na pół. Cebulki oczyść, umyj i pokrój w krążki. Roszponkę umyj, osącz, a sałatę umyj i pokrój. Oliwki i tuńczyka osącz. Składniki sosu zmiksuj. Na dużym talerzu lub półmisku ułóż dekoracyjnie składniki sałatki i polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...